Hvordan skyller man næse

Vi anbefaler altid at man læser den medfølgende vejledning grundigt på den næseskyller man bruger. Selvom fremgangsmetoden oftest er den samme, kan der være mindre variationer i brug af de forskellige næseskyllere. Til at lave saltvandsopløsningen følg altid den medfølgende vejledning nøje. Denne vejledning tager udgangspunkt i den generelle og mest almindelige måde at skylle næse på og skal ses som en måde at få et overordnet indblik i hvordan man skyller næse. Det er en simpel procedure at skylle næse, men det er vigtigt at udføre den korrekt for at undgå ubehag eller skade. Her er en udførlig guide til, hvordan du gør det:

Trin 1: Forbered materialer og væske

Først skal du sørge for, at du har alle de nødvendige materialer og ingredienser:

 • En næseskyller (Køb her).
 • Rent, destilleret, eller kogt og afkølet vand (Brug IKKE varmt vand fra hanen).
 • En lille teskefuld finkornet køkkensalt eller præfabrikerede saltblandinger speciallavet til næseskylning.
 • Et termometer til vandtemperaturen
 • Papir til at pudse næse
 • Et rent, tørt håndklæde.

Trin 2: Forbered saltvandsløsningen

Først skal du klargøre vandet. Her anbefaler vi at du koger 0.5-1 liter vand i en gryde eller elkædel. Hvis du bruger gryde så lad gerne vandet koge et par minutter. Lad herefter vandet afkøle til rette temperatur. Temperaturen på saltvand til næseskylning skal være lungtent og omkring kropstemperatur på 37 grader. Du kan også bruge destilleret eller renset koldt vand som du varmer op til rette temperatur på omkring de 37 grader. Brug aldrig varmt vand direkte fra hanen, da det kan indeholde bakterier.

Bland herefter saltet i det afkogte vand. Mængden af ​​salt kan variere afhængigt af personlige præference, men generelt anbefales det, at bruge én teskefuld salt til én liter vand. Hvis du gerne vil afmåle saltet så svarer det ca. til 1g salt pr. 100ml. Rør grundigt rundt, indtil saltet er opløst. Vi anbefaler altid at man læser den medfølgende vejledning grundigt til den næseskyller man bruger, for at finde frem til den præcise fremgangsmetode og blandingsforhold mellem vand og salt, samt den anbefalede temperatur.

Trin 3: Klargør til næseskylning

Inden du begynder, skal du sørge for at vaske dine hænder grundigt med sæbe og varmt vand for at undgå at overføre bakterier til næsen. Herefter forbereder du næseskylleren. Læs brugsanvisningen til din næseskyller, og monter den korrekt. De fleste næseskyllere består af en beholder til saltvandsløsningen og en spids til at indføre væsken i næsen. Efter næseskylleren er samlet og klar til brug hældes saltvandsløsningen op i din næseskyller.

Trin 4: Skyl din næse

Stå over en vask eller et badekar og følg disse trin:

 • Bøj dig let fremad over vasken, og drej dit hoved til siden, så det ene næsebor peger nedad.
 • Placer spidsen af ​​næseskylleren forsigtigt i det øverste næsebor.
 • Åbn munden let for at undgå, at væsken løber ned i halsen.
 • Tryk forsigtigt på næseskyllerens beholder for at indføre saltvandsløsningen i næsepassagen. Vær forsigtig, og hold munden åben for at tillade væsken at flyde frit.
 • Saltvandet skal løbe ind i det ene næsebor og ud af det andet. Dette vil rense næsepassagen og fjerne slim og allergener.
 • Gentag processen med det andet næsebor.

Trin 5: Efter næseskyl

Når du har skyllet begge næsebor, skal du stå oprejst og lade overskydende væske løbe ud fra din næse. Puds din næse grundigt, men ikke for kraftigt. Puds gerne flere gange med noget tid imellem for at få alt overskydende væske ud af næse og bihuller. Skyl aldrig næse lige inden sengetid, da der gerne skal gå en times tid efter næseskylning til at alt væske løber ud og man kan få pudset næsen grundigt. Hvis du har meget tilstoppet næse kan du gentage processen senere samme dag eller efter behov. Vi anbefaler dog ikke, at man skyller sin næse hvis man har komplet tilstoppet næse, da vandet så kan have svært ved at løbe igennem. Her anbefaler vi at man først får løsnet op i næse og bihuller ved hjælp af næsespray.

Trin 6: Afslutningsvis

Afslut næseskylningen ved at tørre dit ansigt og næse med et rent og tørt håndklæde. Efter brug skal du adskille din næseskyller og rengøre alle dens dele grundigt med rent vand. Lad det tørre helt, inden du stiller den tilbage til opbevaring. Endnu engang vil vi opfordre til, at man læser og følger den medfølgende vejledning grundigt. Hvordan man skyller næse kan godt variere afhængig af hvilken type næseskyller man bruger. Følg vejledningen omhyggeligt og trin for trin for at opnå de bedste resultater og minimere risikoen for ubehag. Hvis du oplever vedvarende næseproblemer, skal du kontakte din læge for yderligere rådgivning og behandling.

Er du i tvivl om hvor ofte man skal bruge en næseskyller, kan du læse mere om dette her.